Wednesday, 7 January 2015

Do you know Breakfast can be 'Breakfat'?

Bismillah

Tahukah anda bahawa breakfast yang betul boleh membantu anda 'break fat'? Eceh, takdelah break fat mcm pecahkan lemak secara saintifik kimia tu tapi sebenarnya breakfast yang betul boleh membantu anda menurunkan berat badan. Tapi apa maksud breakfast yang betul? 
'Good' breakfast, not 'big' That doesn't mean the best way to lose weight is to skip breakfast, nutrition experts cautioned. “The message should be that you want a ‘good’ breakfast rather than a ‘big,’ breakfast,” said Dr. David Heber, a professor of medicine and director of the UCLA Center for Human Nutrition. 
Heber pointed to the fatty sugary breakfast foods consumed by people in the study — sausages, butter, marmalade. Noting that protein and fiber give you a full feeling for longer, Heber said that a better choice would be an omelet made of egg whites stuffed with steamed veggies. - petikan dari www.todayhealth.com 
Menurut Dr Heber, breakfast yang sihat ialah breakfast yang kurang minyak, kurang gula dan bernutrisi. Dia suggest protein dan fiber. Selalunya nak dapat breakfast macam ni mungkin kena masak, telur dan sebagainya. 

Kalau ambik karbohidrat kene pilih yang betul jugak, kalau pilih roti putih atau nasi dan yang seumpamanya boleh menyebabkan kita mengantuk dan tetap tak membantu menurunkan berat badan kita. Malah kalau terlebih boleh menambah berat badan. :(

Kalau skip breakfast pun sama, it is not a way to lose weight. So aku ambik ni dari video Dr Luigi Gratton untuk explanation lebih lanjut, boleh tengok full video kat sini.
"Skipping Breakfast is not the way to lose weight. It really is the most important meal of the day because you breaking your fast from the night before. Your body needs nutrients to fuel up again every morning. Its like putting gas in a car before starting out in a long journey. So here some healthy choices, pass on some sweet stuff that just loaded with sugars, and try some fresh fruits or try some protein which you can get in eggs or meal replacement shake...." 
-Dr Luigi Gratton- 
Memang ramai yang salah faham tentang breakfast, malah ada yang ambil ringan tentangnya. Beranggapan dengan hanya skip breakfast mereka boleh menurunkan berat badan, padahal skipping breakfast hanya akan menambah berat badan mereka. 




Dulu-dulu aku sendiri pun ada masalah mencari sarapan sihat untuk kekal bertenaga, tak mengantuk dan tak lapar sampai tengahari. Tapi takde penyelesaian. Hasilnya aku selalu tidur dalam kelas, kadang-kadang kena denda berdiri dalam kelas. Kawan-kawan pun ramai tidur dalam kelas, breakfast yang sama kot. Hehe. 

Sekarang masa kami buat kempen sihat, ajak orang awam timbang-timbang percuma untuk tahu 8 komposisi dalam badan tu, kami ada terjumpa adik-adik yang umur 18 tahun, bila timbang high fat, tapi underweight. Bila tanya, rupanya tak breakfast langsung. Alasan selalu tak sempat. I feel sorry for them, sebab aku dulu pun macam tu. Tak perasan. Tau-tau je orang kampung tegur, dah tembam! :0 baru la perasan rupanya dah gain FAT! Argh!

So now you know, breakfast tak boleh di ambil ringan sebab sangat penting! Kalau kita breakfast dengan betul, kita boleh stay focus through out the day, rasa bertenaga, bonus kita boleh lose weight lagi!! :D Breakfast boleh bantu Breakfat! Hehe.



And for me, this is my ideal breakfast, InshaAllah forever! Alhamdulillah..!

Dah 8 tahun aku breakfast dengan Herbalife, hasilnya, rasa energetic and focus throughout the day. Haha. Peratusan lemak badan aku makin turun dan tak perlu risau pasal naik lemak sikit sikit tu. 

Even during pregnancy pun aku kena breakfast shake ni. Sebab badan rasa sedap sikit lepas shake. Alhamdulillah. :)

Jika anda mempunyai masalah yang sama dengan kami dulu, boleh hubungi kami untuk further consultation. InshaAllah we can help you. Boleh SMS/Whatsapp kami - 0138898959. 


Thank you for reading. :)

No comments: